itulau_fanua

tala fou

O le a le NAD + Ma e mafai moni ona 'Fesuia'i le matua?

O le tama'i coenzyme fa'amaneta lea e fa'amautu ai o tatou tino.O le auala lea e galue ai le NAD + ma pe aisea ua vaʻaia ai e le toʻatele o tagata o se auala e tau ai le matua.

A'o si'itia le saoasaoa o le maketi i tausaga talu ai nei, o lo'o su'e e saienitisi so'o se mea e mafai ona fa'agesegese pe toe fa'afo'isia a'afiaga o le matua.E masani ona taoto a latou fofo i le sailia o elemene e suia a o tatou matutua, ma o se tasi o mea sili ona taua o le NAD +.O lenei mea ua faʻaalia i le faʻatupulaia o numera o mea faʻapipiʻi tuai o loʻo taumafai e faʻaleleia le umi o le ola - ae o le taimi lava e te vaʻai ai i lalo o le hype e iai se mea e matua fiafia ai?Ole mea lea ole NAD+, pe fa'afefea ona aoga ma pe aisea e taua tele ai lou tino ma lou soifua maloloina.

O le a le NAD+?

A o tatou matutua, e leiloa e o tatou tino nisi o mea ma mole e mafai ona taua i le tausia o tatou talavou.O se tasi o nei mea o le nicotinamide adenine dinucleotide, sili atu ona lauiloa o le NAD +.

Sa mua'i fa'ailoa e saienitisi le i ai o le NAD + i tua i le 1906. Talu mai lena taimi, ua fa'alauteleina lo tatou malamalama i ai.Ua maua i le galue malosi i totonu o sela o tagata, manu, laau ma e oo lava i le fefete e tausia lelei mea uma.

NAD + o se coenzyme taua e mafai ona maua i sela uma i lou tino.E lua ana galuega tauave - e liliu ai meaʻai i le malosi ma o se tagata taʻalo taua i le metabolic process, e avea o se fesoasoani laʻititi faauo i le faʻatonutonuina o isi gaioiga feaveaʻi.

E galue lelei e pei o se tama'i fe'avea'i fe'avea'i electrons mai le tasi mole i le isi e fa'atino ituaiga uma o tali ma faiga.Faatasi ai ma le isi mole, NADH, e auai i le tele o gaioiga e maua ai le malosi i totonu o tatou sela.E fesoasoani fo'i i le fa'atonutonuina o le ta'amilosaga o le ta'amilosaga o le moe/fafa'i.

Na maua muamua i le 1906 eHarden ma Younge avea o se vaega e faʻaleleia ai le saoasaoa o le faʻafefeteina o le ava i totonu o mea faʻafefete.Talu mai lena taimi, ua matua faateleina lo tatou malamalama, ma ua faaaogaina e foia ai le tele o faamai.

 

123

 

Aisea e taua ai le NAD +

O le NAD + o se mea e mafai ai, poʻo se suauu, mo isi molelaʻau e fesoasoani i le tino e faʻatino i le mea sili.Pe a faʻaitiitia le maualuga, o gaioiga a soʻo se NAD (H) faʻalagolago i enzymes i le phosphorylation oxidative, TCA cycle, ma le glycolysis e faʻalavelaveina.

E mafua ai ona maualalo le gaosiga o le ATP.E mafai foi ona afaina ai le maualuga o le PARP ma sirtuins ma taitai atu ai i le le toe faʻaaogaina o nisi o auala mole mole i lalo e iai sona sao i le toe faʻaleleia o le DNA.

I se isi faaupuga, a aunoa ma lea, e le galue o tatou tino e pei ona mafai, e le aoga i le toe faʻaleleia o ia lava ma oʻo atu ai i le faʻagesegese o le metabolic rate.A aunoa ma le NAD + o loʻo galue o se tamaʻi taxi taua, o au sela o le a faʻaitiitia ai le malosi e manaʻomia e le tino e ola ai ma faʻatino ana galuega.

O le taua o le NAD +, o le mea lea, e le mafua mai i soʻo se mea faʻapitoa, ae o lona gafatia e fesoasoani ai i isi mole mole aoga e fai a latou galuega.Afai matou te vaʻavaʻai i le tino o se 'au soka, o le NAD + o le a avea ma ogatotonu tutotonu, faia tackle ma tuʻuina atu le umiaina e fesoasoani i le au taia e tuʻu le polo i le upega.

E le fe'ilafi, e le fa'alialia ae a leai, e malepe le ta'aloga atoa.O molela'au ia e taua tele i le toe fa'aleleia o sela, fa'aleleia atili o tatou metabolism ma fa'atonutonu galuega fa'aola.A aunoa ma lea e mafai ona tatou oo i anumera o fa'afitauli fa'alesoifua maloloina.

 

333

Fa'amanuiaga ole mafaufau ole togafitiga ole NAD+

O se tasi o fa'ailoga fa'apitoa o le matua o le leiloa lea o galuega fa'atino.E masani ona galo ia te oe mea, e faigata ona mafaufau, ma lagona e pei o lou fai'ai ua puaoa pe puao.O le togafitiga a le NAD e sui ai le coenzyme e manaʻomia e faʻagesegese pe taofi ai le alualu i luma o lenei paʻu.O le ae maua:

  • Faʻateleina le manino o le mafaufau
  • Manatu lelei
  • Maualuga maualuga
  • Fa'aleleia lagona
  • Sili atu tomai e foia faafitauli

Ole faʻamalosia ole gaioiga ole faiʻai e te maua mai ile NAD togafitiga e mafai foʻi ona fesoasoani ia te oe e tau ai tauiviga masani o le mafaufau e pei o le atuatuvale, popole, ma isi faʻafitauli o le mafaufau.

Fa'amanuiaga fa'aletino ole togafitiga ole NAD+

O le NAD e taʻua i nisi taimi o le "fesoasoani mole" aua e fusifusia ma isi enzymes ma fesoasoani ia i latou e fai lelei a latou galuega.O le mea e tupu i totonu o au sela e faia ai se eseesega tele i ou foliga ma ou lagona.O le lisi o faʻamanuiaga faʻaletino mai le NAD togafitiga e umi, ma soʻo se tasi o nei faʻaleleia e mafai ona suia ai lou olaga mo le sili atu.

  • Faaleleia le soifua maloloina cardiovascular
  • Fa'ateleina le malosi
  • Faʻateleina le metabolism
  • Faʻaitiitia le mumū
  • Faʻavaveina le toe faʻaleleia mai manuʻa
  • Fa'aitiitia le tiga
  • Fa'ama'ai le vaai
  • Fa'aleleia le fa'alogo
  • Fa'aitiitia le tu'inanau i mea leaga
  • Fa'aitiitia fa'ailoga fa'amavae
  • Fesoasoani i le pa'u mamafa
  • Puipui neura
  • Faagesegese le faagasologa o le matua

E manino lava, o faʻamanuiaga o le NAD togafitiga e tu e faʻaleleia atili ai lou soifua maloloina atoa ma lou soifua manuia, ma faʻaleleia auga o nisi maʻi tuga.

Suesuegafaʻaalia o le NAD togafitiga e mafai ona faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le faʻamaʻi o le Alzheimer.E ui lava o le mafuaʻaga tonu o le faʻamaʻi o le Alzheimer o loʻo tumau pea o se mealilo, matou te iloa e aʻafia ai le oti o le cell ma le mitochondrial dysfunction, e lua uma na tuatusi NAD.E le gata i lea, o meatotino neuroprotective a le NAD e mafai ona fesoasoani e puipuia lenei faʻaleagaina i le mea muamua.

 

 

 

 

 


Taimi meli: Sep-21-2023